Saturday, September 20, 2008

Iffat Rukaini yang agong!!!

Muker sengsara menunggu 30 minit yang macam 30 tahun...


Eh?! Iffat?! Owh...bukan2, ni bukan post nak promote kawan sebagai teman hidup mana2 wanita kesunyian, ni nak cerita pasal iftar agong yang telah berlansung meriah di Masjid An-Nur Jumaat lepas.

Tapak iftar utama yang dipenuhi wanita2 chootee-solat...

Bukanlah nasi free yang aku dambakan, namun kenangan bertepuk-tampar berebut ayam, acara 4x4 mendapatkan kuih dan plot menyorok tong air sirap bersama rakan-rakan seperjuangan adalah reson utama aku buat2 nak join iftar kali ni (Betol, aku buat2 je, bukan nak sangat2 pon makan free! Betol!!!).

Berikut merupakan gambar2 kenangan manis kami menikmati juadah percuma tajaan Petronas di bawah naungan Masjid An-Nur... Tapi sebelum itu, baiklah kiranya kite amek ikhtibar sekejap melalui dua gambar hasel ikhsan Ahmad Boestamam Borhan...


Gambar 1-
Baguih Dok Ado - Memberi makan kepada ikan sebelum masuk waktu Maghrib
Tak ado lagi baguih - Memboikot kuih-muih untuk diri sendiri sebelum masuk waktu Maghrib

Gambar 2-
Baguih dok ado - Tolong mengambil air untuk rerakan dalam sabar menanti masuk waktu Maghrib
Tak ado lagi baguih - Minum air tanpa sabar basuhan tangan sebelum masuk waktu Maghrib


Juadah yang disediakan simple tapi memuaskan. Untuk pusingan pertama sebelum solat, disediakan jamuan kuih-muih ringkas seperti karipap, kuih bengkang dan kurma. Selepas solat menu beralih kepada hidangan utama iaitu nasi beriyani, daging masak hitam, ayam amsak merah, ikan masak masam manis, dalca dan acar timun. Majlis berbuka ditamatkan dengan juadah pencuci mulut berupa cucur udang dan bubur kacang.





Ini adalah iftar agong pertama aku kat UTP, tapi ianya suatu pengalaman yang menarik. Walaupun umat manusia time nie dah jadik macam Achan kelaparan bila saja solat Maghrib abes dijalankan, aku seronok tengok betapa excitednye mereka mencari2 kengkawan untuk makan bersama.

Masjid An-Nur hampir runtuh dilanda lautan manusia

Panjang tak hengat~!!!

Mungkin aku tak se'excited' mereka bab2 makan free, aku suka memerhatikan apa yang berlaku daripada menyesal di kemudian hari apabila terjelepuk jatuh ke dalam tong nasi beriyani, aku lek2 dulu kat belakang, amek gambar dua tiga pam.Dalam 15 minit menunggu dapat jugelah aku pulang ke tempat kami port sebentar tadi untuk makan bersama2...

Faris dan Imam kelihatan mengah, NymQ maseh mampu tersenyum riang sebab ade lebih 'space'

Tenang menunggu nasi turun perut, eh, menunggu azan Isya'...


Dah kenyang, solat terawikh jangan luper~


Kesimpulan - Yeay utk iftar agong! Takto lak best macam nie, seronok dan puas hati la dapat makan gak tahun nie before kene grad tahun depan, huhu... Berbaloi la sape yang pergi. Semoga di tahun2 hadapan, segala glitches2 yang ada dapat dikurangkan namun tahniah dan terima kasih buat Pihak sponsor~! Lev yiu~

P s- Iffat, tenkiu for your buttons...

7 comments:

alicia keys said...

knape kamu link ngan my blog??

kite knal ke??

huhu..sje tnye..

AlexAlabasta said...

Knal ikut Nisa', die promote n me found ur blog's nice...
Apsal, taknak ke promotion free? Hehe~

alicia keys said...

oo..cmtu..x de laa
cume trkjut je td..
tgk td u link kat my blog
nyway, thanz eyh..
nice to know u..

::Dato K:: said...

bukti ruangan komen disalah gunekn..
amaran kepade nyamouq dan kunci..
pls behave!

Achan Sinclair said...

Mengapa nama ku menjadi benchmark?? hmm

AlexAlabasta said...

Nice to know you too, cik kak kekeunci~! =)

Kay, pehal?~(menjeling)

Achan, sedarlah...Hahahaha~!!!

Nuriman said...

Kalo bab makan Achan jadi idola aku hahaha