Monday, March 1, 2010

Aku, kau dan Bintulu 2

"Mr six inches was all up for a threesome but Mr Shy was a bit shy so we spent the night exploring him to explore our fun time~"

ZREEEEEEEEE!!!

Merdu sungguh bunyi mesin rumput di pagi hari. Tatkala terjaga dari tidur aku tolak Kong jauh sikit untuk bangun. Tengah dua orang mamat tu dok mamai-mamai aku tengok jam, dah pukul sembilan pagi.

Pagi tu kitorang brunch sambil mencari kek Sarawak. Skang nih semua mudah, leh order kat umah je. So pas jumpe poster Kek Sarawak, terus buat pesanan. Sambil-ssambil tu kitorang pusing-pusing lagi Bintulu and this time gie tengok tempat Kong bekerja. ABF.


Besar jugak tempat die. Ingat nak tempah baja urea buat buah tangan kat orang Semenanjung tapi memandangkan kek Sarawak lagi best dan boleh makan, aku menghentikan niat tu.


Sekali lagi kembali ke Bandar Bintulu, this time ushar-ushar masyarakat kat sini. Di kesempatan itu, turut juga diadakan aktiviti treasure hunt aka mencari souvenir.


Sungai kat sini gedabak besar die! harap-harap nampak buaya tapi harapanla Senah, buaye pon nak privacy. Privacy is a privillege, oh-kay?


Haaa~ Kalau korang datang Bintulu and nak carik souvenir murah-murah, neik atas nih. Pasar ummm... pasar... Okay, lupe name die, tapi senang nak kenal la tengok rupe die, haha! Aku beli kain batik Sarawak kat tempat lain RM25, kat sini dengan kain yang sama ko boleh beli RM15!!! Dang kene tipu, celakak!!! Nyesal, nyesal~ Takpe, rezeki die, hehe~ Banyak souvenir yang boleh dibeli di sini, and definitely worth your money sebab design-design die lagi lawa dari tempat-tempat lain kalau nak dikira harga.


Then balik umah~ Rehat-rehat dulu bagi Matahari berhenti dok buat tiger show kat langit. Petang, Kong bawak pergi ke Pantai Batu (Kot, lupe name die). Oh, pantai die~ Nice habes~~~ Angin yang sepoi-sepoi bahasa Arab (Ingat tak camne orang Egypt cakap? Lagkgajgdgkyuwgdqt!!!) memang masyuk sebab Angin laut China Selatan.

Sesambil menghirup udara segar pantai, lepak-lepak dulu minum air kelapa ngan makan sotong kangkung and chicken wings.


Seyes besar chicken wing die~! Pastuh die panggang lak panas-panas depan mate, siap berperap masam manis, pastuh before hidang tuang sos die~ Memuler expect cam chicken wing kat sini la tapi rase die 10X ganda sedap! Sos sampai ke isi wa cakap lu~ Benar kater Bert, chicken wings Sarawak memang marvellous!!!


Snap-snap gambar di tepi pantai. Oh ya! Lupe bagitau, pantai sini takleh mandi, air pasang surut tak terjamin. Tapi nak lepak-lepak memang two thumbs up!


Malam Kong bawak gie tempat caterer PETRONAS, hehe~ Village something2 name die. Suasana kampung, siap dengan makan bersila lagi. Kami dijoin oleh hosmet Kong si Pegawai kerajaan, haha!


Oh, well~ Need I describe the sweet sour taste of a sweet sour fresh fish? You imagine it yourself la~ Hehe~ Fresh as in daging die masih manis-manis lagi dan chewy. Each bite means happiness to your teeth and tastebuds~


And I love its crunchiness. memang chef die masak bagus, sebab tulang-tulang die pon sedap diratah dikunyah~! Die masak belah tengah, so memang serata and I think the chef tu masak dalam api yang maha panas dengan masa yang singkat. Sebab tu although garing, the freshness is kept lovely inside the fish. Kami turut menikmati tomyam and sayur kailan, set lengkap menu melayu kat kedai makan, hehe~

Malam ni tak dah merayau-rayau mengadakan aktiviti riadah dan rekreasi. Sesampai umah, lepak depan TV and lappy, aku mengelamun "Kejap je dah nak abes trip nih~"

-Izzuan-

6 comments:

daju said...

you make me wanna go bintulu la plak..thought miri is good enuf dah..
nanti nk suro kong jd tour guide gk la..

AlexAlabasta said...

Bgs2~! Have fun~! Tp pastikn bwk byk pakaian, sgt panas lah! I like brmandi peluh all the time~

nisa' said...

aku igt lg mase mula2 duduk bintulu.. klasmet tanye pernah pergi PUB.. aku smgt ckp of kos la tak.. rupenye Pasar Utama Bintulu... heh... then pantai korang gi tu la dkt ngan umah aku dulu... tanjung batu kan?... kat situ klasmet aku sorang mati lemas.. mmg bahaye... then yg ciken wing tu kan... mmg time aku dok bintulu la plg best ciken wing die.. tongkeng die pon superb... kat smnanjung tak jumpe yg mcm kat sane... n aku rase sebab tu la aku gemuk pon.. (oh aku start gemuk tahun 1999.. time dok kat bintulu.. seriously! haha)

Fauzan Abdullah said...

uiks sedapnyer..ko g sane mmg ntk jln2 ekk nyamok???

AlexAlabasta said...

I read and I think it must have been one of your most precious period of your life kan, Nisa'?


Xdelah, just g melawat Kong je... jalan2 tu no2, haha~ Kalo betol2 nak g jalan2 baik g kawasan ade tarikan pelancongan, ye dak? Tapi seyesly best~

::The TypeWriter:: said...

..die mmg brmandi peluh all da time..