Saturday, March 6, 2010

Kau, aku dan Bintulu 3

"Holding hands at the beach late at night while embracing the breeze of South China Sea, gush of sad and happy feelings kept flip-flopping inside my chest. We've finally come to the end. While Mr Shy puffed a few cigaretes at the bench nearby, both of us started reminiscing our life back then..."

Last day kat Bintulu~ Yeah~!

Untuk hari terakhir ni, kitorang ke Taman Tumbina. Kirenye die macam zoo+jungle trekking which is cool, yte?


Banyak tempat-tempat menarik dalam Taman Tumbina ni. Taman rama-rama, taman kaktus, taman orkid, lembah paku-pakis, rotan-rotan/buluh, tapak semaian, bougainvillea park, palma walk, etc. Each garden situated in its region and lanskap die sangat nice~!


Selain tu ade lagi bird park yang fokus dengan burung-burung Sarawak. But my favorie brid kat situ of cos la burung kenyalang~!




Tempat seram kat situ adalah reptilian swamp. Buaya besar-besar gedabak bersepah-sepah and UP CLOSE AND PERSONAL (pagar kayu je kot depan muke ko. Jambatan yang lalu swamp tu pon kayu je!)Turun-turun tangge, anak buaye betul-betul duduk kat bawah, mengushar je~Seram~~~~~


Ade banyak gak lagi haiwan-haiwan yang menarik, contohnya macam rusa-rusa ni. They have about few hundreds of deers here! Dah macam ladang dah~


Oh ya, the place is big gak, covering an entire bukit, so banyakla mendaki dan menuruni jalan-jalan condong. Aku dah macam orang baru pas mandi dah sepanjang bersiar-siar tuh~!

Either roadwalk biase dengan pokok-pokok dilanskap...


Or panjat bukit dalam hutan separa tebal...


Or attraction points filled with cages...


Or jalan berjambatan and canopy walk~


Kat paling atas sekali ade harimau. The only thing yang pisahkan kitorang ngan harimau tu just pagar dawai hijau ni je lah. And bile dekat orang je die mendengus~ Nak lari memang takleh sebab belakang lak cerun then sungai. Memang sweet~


About three hours dalam tu, macam-macam ado! Puas jugak masuk dalam ni time awal-awal pagi cos orang tak ramai. Waktu nak balik baru banyak orang. From our only car yang parked kat luar sampai ade kete pusing-pusing carik parking, hehe.

And do you know how much does it cost untuk have fun kat dalam ni? RM2!!! OMG, macam tahun 90-an die nyer harge (Harap-harap pihak management tak tambah harge pasni kalau (KALAU) terbace, hehe)

Totally worth it, baby~!


Tanak baleeek~

At last, we've reached the end of my sweet lil' journey~

Sesampai umah, kemas-kemas barang. At two kek Sarawak sampai and we were off to the airport. Tried laksa Sarawak kat kedai dulu sat, it tasted like bihun kari dengan sedikit kerisik dan kuah kacang. Sedap gak~ Sorry la lupe nak snap, sedih nak balik~ Hehe~

And at seven, selamat sampai ke Kuala Lumpur~


Great expeience. Next trip - Singapore, Indonesia or another cuti-cuti Malaysia?

-Izzuan-

5 comments:

Fauzan Abdullah said...

wahhh!! murah giler! syuk!!


nk g gak weyh..tp tak de mmber plak kat sane

kersani said...

this is auspiciously nice!

:D

::The TypeWriter:: said...

setiap yg bermule pasti akn berakhir..ak da kire royalti ak..sumenye RM2888.50..cash!

AlexAlabasta said...

haha~! Xpe jan, aku konpem ko dpt Petronas Bintulu... xyah emlawat dh~ Haha~

Yup~! Totally~!!!

kay, xyah bedo'oh~

AlexAlabasta said...

haha~! Xpe jan, aku konpem ko dpt Petronas Bintulu... xyah emlawat dh~ Haha~

Yup~! Totally~!!!

kay, xyah bedo'oh~