Tuesday, September 8, 2009

Program Sejahtera yang sejahtera la sangat~

"Uih~! Cam best jumper najib. leh aku jilat sudu die lagi sekali bagi die makan pastuh~"

Itulah yang terlintas dalam hati aku tatkala nama aku masuk list 40 pelajar yang akan ke Maran menyertai Program Sejahtera yang akan dilancarkan oleh Yang Amat Berhormat Dato' Sri Najob Tun Razak.

Abes kelas arie Khamis, kami pon bertolak ke Maran, menjadi wakil bagi FRT02. Jauhla jugak perjalanan, dari pukul 6pm sampai ke 12am. Bekalan makanan berbuka diberikan (Meriah gell! Ade nasi tomato, bubur lambuk, murtabak, karipap, kek coklat, bar coklat, epal, pisang, air kotak laici dan oren, air mineral. Nah ko!) tapi sampai dekat Perhentian Genting-Sepah, McD jugak menjadik sasaran.

Rombongan Che Kiah ke Maran

Yang pelik tu dik non, abes jer bertolak dari PGS, sekor-sekor macam kene sampuk hantu. Hingaq bagai nak rak, macam nak ghuntoh baih! Bergambar macam berdiri di atas tanah yang nyata, tak kira badan ringan atau berat. Dah la bas tengah lalu sebelah bukit. Oh ya, team karok! Suara cam sedap, janji layanzzz~~~~

Sampai di Maran, kami stay semalam dalam dorm. Ade air-cond, okayla. Cumer terpaksa berkongsi bilik air ramai-ramai ngan locker yang kecil.

Paginye, bergerak ke kampung untuk program.

Sila identify orang tak mandi. Klu - Bukan aku

Kami membuat aktiviti seperti memanag langsir, menanam pokok bunga dan mengumpat di tepi rumah Sejahtera dengan gembira sekali. nak tau tak ape program Sejahtera nih? Program ni akcelinye program khidmat masyarakat yang di-incaj oleh Khazanah nasional untuk menaiktaraf golongan miskin tegar. Antaranya rumah sumbangan seperti yang kami lawati hari ni. Kirenye kami ni pergi tolong-tolongla, ala-ala kenduri kahwin gitewww~

Kawasan rumah sumbangan

Ahli miting tetingkap Kampung Jerut Luntung sedang membuat aktiviti tahunan sempena raya

After berlakon baik, petang tu barulah majlis perlancaran. yang tak sejahtera mulalah mendatang. Ntah hapentah organizer, suro kitorang ke masjid, takleh join. Padahal dah pakai baju melayu semua. datang nak menolong ni, tapi kena pulak gie terpacak kat depan masjid tak buat ape-ape. nasib baikla nak dekat berbuuka tu ade keje sket. (Konon atie mulia, kan?)

Goody bag sasaran

Dari pukol 3 kot tunggu Mr Najib nak tunjuk muka~ Padahal majlis kol 5pm

Majlis berbuka puasa kire okayla... Tak best pon, cumer best goody bags jer. Selepas majlis berbuka, kami pun decided untuk pulang ke Trolak sebab tak sabar nak karok lagi sekali~ Okay bohong. Akceli sebab takde ape-ape nak buat dah~

"Kami, pelajar-pelajar tahun akhir Universiti Cambridge, ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATEEEEEEEEENNNNN~~~~"

Kesimpulannye, lein kali nak jemput kalo setakat nak suro terhegeh-hegeh buang amse, beik takyah. Korang pon boleh buat, paham?! Takpelah, dapat tolong sikit pon okay je, tapi hati ni panasssss betul ngan sorang pakcik bertahi lalat besar di pipi kiri. taknak cerita, nak mein Who's The Biggest Brain dalam FaceBook. Tak penah main? Cariklah~



Okiesla bebeyhz,
Till then,
Ciao~!

-NymQ-

2 comments:

HafizAizuddin said...

Okla la tu exercise di bulan ramadhan. bile lg nk wat mende baik camtu.. peace"

AlexAlabasta said...

Haha, betul2~

Its a nice experience la, nevetherless~ Yang best mestila experience nih were shared with friends.

Nway, miss y'all UTPians! Posa betoi2~!