Friday, September 5, 2008

Semangat yang gigih dan perlanjuran yang gegeh~ Siri 2

Muzik latarbelakang - Bunyi rumput-rumput dipotong sayup2


"Ape payah bebeno soalan nombo 3 nie?" keluh Jamilullail dalam nada sedikit kecewa. Kegigihannya menyiapkan lab ADS macam tak berbaloi pulak bila soalan ketiga membawa dia dan rakan-rakann sekufuya yang lain ke alam kebuntuan.

Kerinching menggaru-garu kepala, Thorik duduk melengung, Safaruddin dan Dato' S pula terhegeh-hegeh bertanya-tanya kepada Kak Pah dan Beenda (tanye je la, jawapan tak dapat gak). Dari sudut Timur (Pintu depan kelas sebagai Utara) pula golongan-golongan Big Ben, Razak, Farouq, En A dan Nazrin pula telah lama pasrah dan berserah dengan bermain-main di laman web Friendster dan seanteronya.

En A dalam niat jahat menghasut Big Ben supaya berhenti menjadi gigih.


Camnerla klik2 En Charlie ngan Joshua nih tenang je buat soalan nih? Aku pon boleh buat nih!

Punat-punat keyboard ditekan dengan galak sekali, kengkonon kalau dicuba-cuba lagi pasti mendatangkan sebuah dua hasil.

Gagal. Jamilullail bengang, digigit2nye monitor tu kengkonon melepaskan kegeraman. Menyedari keadaan Jamilullail yang sedikit parah, Kerinching mengambil langkah pantas nak selamatkan beruk matyeh sekor nih.

"Meeting tergempar! Meeting tergempar!" jerit Kerinchinga ala2 ketua kampung bila kampungnya diserang zombie Kampung Pisang. Sejenak itu jugelah kesemua mala'un2 ni membuat port kat belakang kelas berbincang penyelesaian nak menyiapkan bendalaharam tersebut.

Perhimpuanan Agung Kampung Jelapang Patah


"Ini takleh jadik nih, kite kene bertindak sekarang! Oghang tue kat depan nun nak gheje nih arini jugek!" kate Kerinching memulakan meeting.

"Apekate kite gi jumpe die camne nak buat?" cadang Safaruddin. Manela tau, gie depan die ajar2 leh paham. So, bergeraklah Safarudin ngan Kerinching ke depan.

...

...

Lima minit berlalu, pulangla anak-beranak berdua ke meja belakang.

"Macam mana Tok Ketua?"

"Kosong~" adalah jawapan yang diberikan. Bukan slide yang kosong, tetapi pemahaman yang kosong bile diterangkan oleh seorang tutor yang berslang puak Honolulu.

"Camne Kerinching?" tanye Joshua dan dibalas dengan seribu kebisuan...


Masing-masing membuat muka pasrah.

"Takpe2! Jangan putus asa. Mari kite usaha lebeyh sket!"

Untuk tidak mematah-matahkan semangat kecemerlangan yang sedang membuak2, berbahagilah malaun2 ini kepada beberapa kumpulan untuk membuat kerja, mencari jalan meniru dan paling best, membuang masa.

Setelah beberapa lagi puluhan minit diorang bazerkan dengan sesempurna mungkin, miting terakhir diadakan bagi mencapai satu konklusi yang konkrit.

"Ishk2~ Buat2 tak berhasel jer nih..." Luah Farouq dengan muke penuh kekesalan, takto nape die nak nyesal lebey2.

"Ah~! Apekate kite buat idea yang lebeyh best?" ujar Nazrin, sambil mengeluarkan seketul gadjet kenit aka pandujari daripada poket seluarnye.

"Wah!" jerit Kerinching. Ade sinar di matenye. "Bagos, Nazrin. Bagos! Hari ni kerje kite mesti siap! Ke arah menyiapkan ADS arini~!" sorak Kerinching.

"Yeah!" sokong kengkawannye yang lelain.

"Hidup siap kerja on-time!" jerit Kerinching lagi, a la Tunku Abdul Rahman.

"Yeah~!!!" sambut lagi kengkawannye yang lain dengan muke penuh kegigihan. Muzik patriotik berkumandang sebagai muzik background.

Seraya itu jugelah suatu pengumuman indah dikeluarkan.

"You can send me your work tomorrow at 2 and a half~"

Kerinching - "@$#$%~"

Kisah berakhir dengan kanak-kanak riang yang berputus asa mengopy slide jawapan. It all ends happily ever after~

Hohoho~! Pasnih aku takmo gigih-gigih lagie~!" Safaruddin yang kebingungan


Ps-Dari jauh kelihatan En Jamilullail membuat ulang-tayang rupanye kehilangan zat2 vitamin akibat kekecewaan melampau... Mari kite ulang tayang wajah tersebut...

Parah membuat ADS

8 comments:

nisa' said...

huru hara betul penduduk kg jelapang patah ni ek...

Charlz said...

hoho! Charlz spotted tgh kusyuk berprogrammkn MySQL di gamba blog Nymq!! hahaha

olaytotalblack said...

ads tu ape? hehe

::dato K:: said...

haram jadah apekh ads itu??
advance database system ler..
tutornye..cik acap..

AlexAlabasta said...

Nisa', kampung nih memang huru-hara kalo tok ketua tekleh harap, haha~!

Eh, Charlz. Mane ade gamba ko, tu namer die Charlie! Ishk3x~

Olay, Advance Database System name kelasnye...huhu...sapekh anda?

Dato'K, Acap menakotkan...

ketua kelas ads said...

&#^#$#^$%^#@^@#^@#$ <-time die ckp ngan aku.aku hanya mampu angguk je

olaytotalyellow said...

ads tu blaja pasal ape? best tak? cambest jew.. hihi

AlexAlabasta said...

Ketua kelas...bertabahlah...

ADS tu blaja buat database... best kalo nak belaja bahase aseng skali...meh la join kelas En Achap! Haha~