Monday, August 25, 2008

"Jangan hisap dade, marila menderme dare"

Kate2 Tan Sri samy Vellu. Niat die baik, tapi bahase x kene. Takperlah, hari ni NymQ nak perkenalkan rakan baru blog ini. Hopefully anda enjoy~



Hi hi~! Ini Sabariah Salamiah Hassan bercakap. Y'allz tau, arini I ke UTP, you know? Well, actualynyer, tujuan I ke UTP nak melawat anak sedare I yang akan grad besok. Almaklumlah, semua anak2 sedare I bijak2 belake... Sape punye anak sedare? I punyer anak sedare, you~!!!

Tapi I taknak bercakap pasal Convofair, I nak cakap pasal menderma darah aka blood donation. Maybe y'allz yang kurang genetik2 keberanian mesti rase takut biler membacer introduction I kan? Well, you're just bunch of losers, hahaha~!!! (Gelak ala2 watak wanita antagonis dalam soap opera sambil memegang kipas cina mengipas2)

Yours truly, Miss Super-hot-bod berjalan ke sane nak tengok how they really do blood donation. Ade katel disediakan dekat stu tempat, ade kerusi untuk bakal2 penderma, kaunter ade tiga (daftar, check blood pressure and check darah. Clean, organized and have lotsa friendly looking doctors and nurses, plus a few cute Convofarians yang menjaga event nih). Not bad, I found ramai jugak yang datang. Pelajar2 UTP nih memang bagus2 belaka. Sejuklah hati mak bapak yang melahir dan menjaga anak2 ini.

I ke kaunter first, kat sini sesape nak derma bolehlah mengisi form untuk butir2 peribadi y'allz. I tak tahan bacer form2 panjang lebar camtu, naseb beik adek manis penjaga tolong isikan. Hepi I~

Isi camner ni, Pe'ah?


Tengok, orang-orang yang dah *ehem* "matured" pon maseh mampu derma darah. Ni pulak y'allz yang muder2 bergetah lagi x mampu nak lakukan?! Takkan takut jaum, malulah kat akak and abang nie~

Selepas itu, I timbang berat badan I (alwes slim and gorgeously fabu!) dan check my blood pressure. Thanx to my spa treatment kat SpaQ, I rase ia banyak membantu I lepas untuk sesi di sini...

Adik comel tengah tarik nafas tahan perut di depan kamera


Then I catwalk ke meja seterusnya, tempat diorang check darah. Mane tau, ader anasir2 jahat yang cuber mengganggu kesihatan diri y'allz, doktor2 and misi2 nih boleh tolong2 checkkan.Baik kan mereka? I likkke!!!

Menunggu dengan muke yang sabar untuk keputusan HIV


Tetiber, I terdengar suare mengeloi2 name I. Entah dari mane datangnye suare tu pun I wasn't so sure. Rupe2nye ade abang hot panggel I dari atas katil. Dah la hot, atas katil pulak tue, hmmm (tersenyum sinis).

Eh, jangan fikir yang bukan2, okeyyy~? I nak bagitau "Dahla kacak, tengah menderma darah lak tu, bagus betol die ni~ All rounder!" tapi y'allz pikir ape? A'aaa... Nakal~!

Gayer posing cium keti sendiri...


"Beb, mehla duduk sebelah I" kate abang hot tu. Abang ni pon tak kurang juge kenakalan die, hehe...

"Xpelah, darling. You dah ade partner, I cari tempat lainlah," kate I sambil menuding ke arah abang sorang lagi yang tengah buat muke pening2 lalat. Sian kat die, tapi I tak sempat bagi die sedikit ayat2 supportive sebab nurse dah panggil I ke katil I.

I baring, betul2kan kedudukan I and then nurse tu masukkan jarum. Tak rase ape2 pon, tapi abang lagi sorang ni sebok pulak nak menges. Takpelah sweety, at least you tengah melakukan something yang mulie, kan? Here~*Flying kiss*

Huhu~ Saye takot jarom~


Tup tap tup tap, dah abes dah rupenye, kejap je derma darah nie. Dahla tak lansung rase sakit, lepas tu kejap pulak tu, and then dapat makanan free lagi. Untung anybody yang datang, you! About 30 minutes or less, I pon bangun dari katil. Doktor tu gave me a card yang membuktikan I pernah menderma darah, he said "Kalau cik adik manis pergi mane2 klinik atau hospital kerajaan, adik boleh dapat benefit sebab adik dah penah derma." Ha, tak untung lagi tu, y'allz? Y'allz rugi tau kalau taknak derma darah, I tell you!

Dalam pade I tengah berjalan dengan ayu dan jelita melangkah ke pintu keluar common room ni, I nampak ade satu wajah sugul tengah melengung jauh. I pon menghampirila adik sorang nih. Mane tau, tengah dilawat Miss Moon ke, atau ade masalah keguguran kandungan, leh jugak I tolong2.

Wajah kehampaan maksima


"Nape adik? Nampak sedih je?" tanye I, as a concern lady like I always am.

"Sedey kak, saye xleh derma... Tak lepas..." Kate adik ni. Siannye kat die! Nape ye?

"Ntahla kak, saye dah derma dua kali dah. Tapi kali ni tak lepas sebab berat badan berlebihan..."

"Awww~ Siannyer... Takpelah adek, tahun depan cube lagi ye?" dan I sambung dengan 1001 petua untuk mengekalkan kejelitaan san ke-slim-an potongan badan I yang seksi-meksi ni.

"Baik akak!" Wajah adik ni kembali kegirangan, di matanye penuh dengan api yang membara. I bangge dengan die, walaupon tak lepas tapi masih tak putus ase. Hopefully tahun depan akan ade sinar harapan untuk die menderma kembali. And I pasti, I akan datang lagi tahun depan untuk support adik ni~!

I bangun dengan hati yang puas daripada kerusi. Arini I rase hidup I penuh bermakna. Masekan tidak, bukan boleh lakukan selalu perkara2 kebaikan dan inspiration macam nie. Indah betul langit hari ini, I hirup uadara sepuas2nya. Dalam melangkah ke kereta, I berfikir keseorangan dan berharap usaha2 murni macam ni akan senantiasa diteruskan.

Life is beautiful. Don't just live to the fullest, share it with others!

Setakat ini je celoteh I untuk y'allz kali ni. Y'allz patut bersyukur dilahirkan cukup sifat, sihat, jarang saket2 dan paling penting tak pernah ditimpa sebarang kecelakaan yang parah2~ Apekate y'allz zahirkan perasaan bersyukur y'allz dalam bentuk yang boleh memanfaatkan masyarakat macam I? Setidak2nye, kepuasan tu kite akan rase. Tak banyak, sikit. Tapi ambillah mase dulu, kalau tak ready, jangan force (but always try to make your move!)

Ape2 pon, its all up to you~

Salam Salamiah,

-Sabariah Salamiah Hassan-

5 comments:

Achan Sinclair said...

Hahaha...ades2..xdak rijikee ang nymouq..
aku derma darah gak..tp derma kat brader tukang bekam tuh..

filz said...

alahai..siannya dia. huhu.. takpe2.. nnt da lepas sesi jog bersama inchik kay, insyaAllah bule derma dare. :)

blog i buley masuk la.. ish u ni.. masuk tak baca bismillah mmg tak lepas. hehe

AlexAlabasta said...

Achan balek jadik cyborg, aku terkedu...

Filz, nymq tgh berusaha keras nih nak jog ari2 but xto nape week nih malas sgt (-_-||) But ur blog is public again, hehe...sonoknye leh masok~!

Anonymous said...

ehem..alexalabasta..jeles syiot.haha

::Dato K::

ras said...
This comment has been removed by the author.