Tuesday, December 14, 2010

Bapak nak bunuh anak

Tak faham betul dengan sesetengah mak-bapak ni. Kalau nak bahayakan diri sendiri je takpe, ni sekali-kali dengan anak sendiri.

Petang tadi time balik kerja while I was at the traffic light, there was this dude in his early thirties almost got hit by a car sebab nak memotong traffic light. Guess what? He was riding with his son sitting in front of him, no helmet!

Seriously kalau aku nak buat drama aku dah ikut die, buat ceramah Maghrib kat die sepam. Kalau die sound aku balik "Lu sapa? Ada darah ngan wa ka lu nak marah-marah wa?!" aku dah susun ayat baik-baik nak tojai balik.

"Sedangkan wa yang takde darah ngan lu pon panas hati tengok lu nak bunuh anak lu tengah-tengah jalan raya. Lu rase lu bapak die, lu tak marah ke kat diri lu?!"

Lepas tu wa blah, sambil melambai ke belakang perli abang der bengap tu. lepas tu wa pulak yang kene langgar sebab tak tengok ke depan. Haaa, padan~!

Melalut sesaat, kembali ke pangkal cerita. Satu perangai orang Malaysia yang aku tak paham ni pasal helmet budak. Aku tau la budak cepat membesar, helmet tu beli boleh pakai setahun je. Tapi kalau dah tiap-tiap hari dibawaknye anak tu pergi sekolah, cuber kire dalam setahun budak tu terdedah dengan kecelakaan jalan ray adan kesalahan undang-undang yang besar kesan die. Tolak cuti pum pang pum pang pon sekurang-kurangnya dua ratus hari. Kali dua?

Helmet tu berape la sangat, nak bandingkan dengan harga nyawa budak tu? Die pakai, anak tak. Nyawa sendiri je ke yang berharga?

Ni tak sentuh bab die potong traffic light lagi. Kat simpang empat Ampang Point tu aku nak cakap! Sikit punye banyak kenderaan kat situ ko seboleh gagah nak memotong?! Dah la situ banyak orang arab, korang tau kan macam mane orang Arab bawak keter? Macam puaka!

Samerla yang cik abang ni pon, puaka jugak. Puaka tak sayang anak.

Still tak terdigest camne la die boleh jadik bodoh sampai macam tu. Agak-agak aku ade anak nanti, janganla aku buat jugak perangai macam tu. Mintak simpang~


At least bapak die ni sayang anak la jugak. But still jangan ikut macam ni!


Okaylah, post serious pulak hari n kan? nanti berbalik kepada post ceria ye anak-anak?

Till then,
Ciao~!

-NymQ-

4 comments:

Nisa~ said...

sep sep.. aku tiap kali nampak budak kecik naik moto xpakai helmet padahal paretns pakai mesti rase pelik.. sampai rase tu trend kot.. haha.. n hari tu.. aku nampak satu family ni bertiga naik motor.. anak pompuan kecik berdiri dalam bakul kat depan n guess what? kat highway karak ok.. KARAK! jalan yang bapak scary tu n rasenye jauh kot perjalanan n tak pakaikan anak die helmet.. gilo x gilo

AlexAlabasta said...

Oh my, Karak?! Seyes layak dipanggil bodo~ Tak turun kete lempang die ke?

siti murni said...

itu penting diri sendiri namanya...tkde kesedaran..tk sayang nyawa anak..sungguh ngok orang iteww...*erk...tak pasal-pasal emo sama...huhu

AlexAlabasta said...

Haruslah emo~ Moga2 in the future org makin sedarla psl bende ni~