Sunday, May 9, 2010

I experienced it myself! - Kes Kena Tipu Dengan Mat Pit?

Sedap okay?

Last Friday aku lepak2 ngan kawan-kawan ofis makan kat Sakae Sushi. Boleh tahanla, although aku rase Sushi King jauh lagi fresh dan sedap.

The ghost from the past kat belah kiri tuh~

Time ni Jue pon join, tapi die gie solat~

Entah pukul berape aku balik pun aku tak tau. Dah dekat pukul 9 kot. Selalunye aku balik lambat macam ni kalau ade dance training je. Nway, aku suke gie menari nih, best! Modern dance, so tergedik-gedik la macam kat Youtube tu aldo tak sebagus dan se'sharp' tarian diorang. (Dan aku suke gie dance training cos dapat jumpe die, hehe~ Okay, having a crush tak salah kan?)

Back to the story, time aku gie bayar tiket parking motor kat Concourse, takleh. Tiket direject. tak puas hati punye hal, aku pon berjalan la balik ke Tower, just nak test another machine. Sepanjang jalan tu terase macam nak menyumpah tapi perap je lah, nyumpah pon tak bawak pekdah. Mungkin ade hikmahnye kan?

Dah nak sampai dekat2 dengan Tower 2, ade orang tego aku.

Die ade masalah sket, dipendekkan cerite die nak pinjam duit and memang aku bagi, sebab aku tak reti nak kate takleh. Tapi dalam hati memang aku chuak, mane tau cerite die ni reka-reka je ke, ape ke~

Then aku balik. Serious hati ni masih tak tenang. But aku pikir takpelah, kalo die ape ke ape ke, lantaklah, asalkan niat aku memnag nak tolong die, bukan untuk bagi duit untuk die beli bende pelik2~

Sambil-sambil dok berpikir, duduk di balkoni tingkat 9 menghirup kopi Jantan memang best!

And I also told my friends time nak gie makan kat kedai Thai Ulu Langat. Mostly concerned kalau2 aku bagi duit kat matpit ke ape ke. am I doing the right thing ke? And trust me, nobody said "Takpela. harap2 die tu betul2 la memerlukan bantuan. Orang susah kite tolong, ye dak?" Tapi semua reply "Kat KL ni ke, kat mane2 ke jangan la dok buat ramah sangat, buat dipergunekan je nanti~"

That somehow rose my rase was-was dalam hati. Mungkin ke aku dah bagi kat oraang untuk beli dadah? RM50 tu bukan sikit (I know!!! I was stupid, but dang I just did!!! Marahla aku kalau korang nak!!!) Nak-nak time-time aku tengah bernyawa-nyawa ikan (Sebab beli Nikon D3000, theehee~)

Air ni pon terase cam tak cukup kick biler mind adok doubtful~

I know kat KL jangan percaya kat orang sangat, tapi... kalau betul ade orang yang dalam kesusahan takkan kite nak let go? Should I be another city-people who walk day-in day-out not connecting to each other? Maybe, because they said in the city people are different, because we don't know anyone else (Except yang the obvious la).

And I can still remember ayat abang tu... "Saye tak sangke orang KL macam ni~" time aku buat-buat tunggu kawan masuk duit ke akaun aku (Panjang ceritenye).

But then, semalam before aku ngan housemate gie DownTown Cheras, aku checked akaun aku. Ade orang masukkan RM100~ From an unknown account. I SMSed that bro and he thanked me.

Aku rase bersalah sangat, sebab aku dah ragu-ragu ngan abang tu. And on top of that die addkan extra RM50~

Am I... changing?

Till then,
Ciao~!

-NymQ-

6 comments:

nisha said...

Ayah aku pernah cakap, kalau betul orang ikhlas nak tolong, insyaAllah ada balasan baik.

Sebab tu kalau nak tolong, jangan harap balasan daripada orang yg ditolong. Sebab kadang2 balasan tu datang dari cara lain.

Wah, mature plak komen ahkak hari ni. Hohoho

kersani said...

good deeds come alive!

:D

AlexAlabasta said...

Betul Nisha, bagus pesanan ayah ko~ Ikutla petua tu, tak rugi dunia akhirat~

That sounds catchy, dude! Haha~!

oYaMa said...

iwan..itulah.. ada hikmah dia..yang penting time bagi tuh kita ikhlas..bagus2.. leh jadi tauladan citer nih~ =)

siti murni ishak said...

I kategori susah 2 trust others..if i were u i bagi amaun yg tk sampai 50 hinggit...better safe than sorry..tapi terasa nk tolong jgk..mana tau kot2 betul2 dlm kesusahan...:) anyway...susah nak expect kan...

AlexAlabasta said...

yup, hikmah tetap ade~ tapi tu la, kalau masuk kandang kambing tak semestinye mengembek~ But with cautions~

Yeah, itula... Kite just tawakkal je la die tak menyimpangkan duit kite kan?