Thursday, November 19, 2009

Apemacam kalo sekali ko kene Talk To The Hand Of God?

Cilut cak ngan katil saye, ngeheee~
(Gambar ini tak berkaitan ngan pos)

God may never look at me for who I am but I will always be looking for Him and His love

Kalau kamu tiada masa untuk agamamu, nescaya segala masa tiada akan diperuntuk untukmu

Pernah tak korang terpikir, hidup kite ni sentiasa ade masalah? Tak besar, kecik. Tak banyak, sikit. Kadang-kadang, masalah tu boleh buat kite geram sangat sampai kite alpa yang kite nie makhlok die yang hine.

Nyawa yang dikandung badan nie pon atas ikhsan Dia nyah. Tak untung tak rugi kalau nak diberi diambik balik. Ko hengat ko diva Die nak give you a second look? (Tetibe muncul beberape watak angel buat gayer Puh-lease~!)

Dan kadang-kadang kite terase, atas sebab kerdilnya kite nie (Nak pikir sekarang, dalam waktu nie pon dah berjuta manusia hidup. Apentah lagi kalau nak dicampur umat-umat manusia yang wujud sebelum ni) kite kadang-kadang cepat mengalah. Motippp ko nyah tunggang-langgang pagi petang atas tikar tue, harap doa ko makbul sampai ke tua ko macam tue je, takde termakbul pon?

Boleh ke pikir macam tue? Dan soalan dua kali ganda besar tanda soalnye, boleh ke biler tercetusnya pikiran camtu, terus tuppp tikar sejadah kite biar berkulat dalam almari, sekali bersawang dengan kitab Al-Quran?

Jadi, ape tujuan kite hidup atas muke Bumi ni kalo dah awal-awal kite angkat bendera putih? Tak payah dah jadik khalifah? Konon ko Bobby kan? seekor kucing (Tak pasalll Bobby dapat name kat sini!).

Pandangan peribadila, kalau nak diikutkan, mengalah tu adalah option yang paling senang nak dipilih. Senang badan, no more routined obligation, no more law of life to be followed. Arak bhabie? Alah, tak try tak meraselah nikmat dunia beb!!! Kejadahnye Bedah?

Tapi kenape dalam manusia yang pernah dikecewakan-Nya, dalam doa tidak termakbul, dalam harapan tidak kesampaian, masih ada yang setia menadah tangan kepada-Nya? Di mana datangnye ketahanan yang tekandung dalam diri mereka-mereka ni? Nampak benar jalan ke Syurga? Ape, atas kepala diorang dah nampak Halo, Halo, Halo (Sila menyanyi ala2 Beyoce) ke?

Kalau aku, aku nak jadi macam mereka-mereka tu. Nak merase, ape manisnya bercinta dengan agama. Tak penuh, sikit pon jadik la. Ala, manis-manis buah la ornag kate. Contohnye macam pas abes bersolat, terase tenang je dalam diri. Nak buat ape-ape bende pon terase mudah.

Betul, tak tipu. Cuber ko solat, then rasa sendiri dalam badan, don't you feel a certain kind of secured feeling? almost you feel protected? Untuk orang-orang yang macam yours truly nie, that small-small thingy tu dah buatkan setitis madu Syurga terase dalam jiwa. Tambah-tambah biler dah dewasa ni, masalah makin menimbun, hati makin resah. Kadang-kadang aman yang kite cari bukan dalam dunia ni.

Nak cari tenang, bukan dengan tunggang. Bukan dengan betina. Bukan juga dengan nak abes kerja cepat-cepat secepat mungkin sampai cepat pon tak secepat cepatnye kite. Habis keja, kan dah tak sebok? Banyak mase pastuh~ Punyelah nak abes keja, sampai takde mase nak solat.

Banyak ke mase pas abes keje tu? Again, macam yang dah dicakap tadi....

Kalau kamu tiada masa untuk agamamu, nescaya segala masa tiada akan diperuntuk untukmu~

Hehe.

Okaylah, ntah apelah yang aku memuakeniyangrapek malam ni. saje je, ayat-aayt spontan terpacul dalam soalan dan sedikit-sedikit jawapan sejauh pengetahuan dan perasaan. Just sekadar bacaan. Sekadar memberi pandangan, renungan buat diri sendiri dan you allz kalau rajin membace.

Bak kate Nabil, dah bace, pastuh LU PIKIRLAH SENDIRI~!!!

Till then
Ciao~!

-NymQ-

6 comments:

Orkid said...

omg...

i seriously love ur post ok

keep up the feelings

the feelings of BERTUHAN :)

zmn kerja mmg sgt byk dugaan. tak kuat iman mmg tersungkur.

aku doakan ko hold on n b strong k

AlexAlabasta said...

Same goes to u, Rahmah!

Praying for my frens' well-being~

Achan Sinclair said...

ALhamdulillah NymQ..dah boleh bini orang dah ni!

BadRina said...

macam kembar azrie adzman laaa. azrie! u xbtau i pun u de kembar!

::Dato K:: said...

nx year kite g umrah ye..

AlexAlabasta said...

Hahaha~ X sampai seru untuk aku la Chan~

Die kembar saye, bkn saye kembar die, hehe~ Tapi Adzrie x ckp tinggi. Oops!

Bahek!!! Inshallah~