Sunday, November 23, 2008

Siri Hati sabariah Salamiah Hassan Pt 1

Sori post I nih hujung-hujung sem baru nak buat, tapi dah I teringat time-time nih (Almaklumlah, study ADBS akan membuat kiter terbabas ke hulu dan ke hilir dengan riang gembira sekali)

I harap post nih boleh jadikkan ikhtibar untuk sem depan... harap tiade yang terase hati, pedas itu sekadar penyedap bacaan. Kalau boleh bagilah komen yang membina ye? dan ape-ape yang korang tak puas ati yang korang nampak juge boleh membantu diskusi kite...

Baiklah, I nak muler berleter. Tutup telinga~

1) Perempuan terbahagi kepada 3 puak:- makhlok2 Rakan Masjid, grup Kita Serupa dan Laknatullah. Mungkin antara lelaki tak ketara, tapi kalau dalam kaum perempuan itu, 2 puak ekstrimis ni sebaik mungkin tidak akan berkomunikasi antara satu sama lain. Jelaslah! Sampai aku terasew hati nak tulis kat sini! Makhlok2 RM memandang Laknatullah sebagai VIP neraka manakala Laknatullah memandang RM sebagai buta dunia. Dah 4 tahun aku perasan. Kadang-kadang kite boleh perasan atau nampak dengan jelas pandangan/jelingan yang dilemparkan antara satu sama lain apabila berselisihan tak kiralah kat koridor ke, Pocket ke, cafe ke. Tiem event pon nak gak kalo boleh, walopon xde la secuka biasa.

Tapi yang buat aku sangat2 nak tulis nih bile aku terdengar satu pihak berkata secara perlahan "Kafir~" kepada pihak yang satu lagi tatkala aku membeli air di V5 cafe.

Aku takto nape jadik macam tu tapi nasihat aku satu je, untuk RM - Kalo kamu menjauhkan diri dan memandang ketidaksempurnaan seseorang itu lebih jelas daripada potensi yang ada dalam diri mereka, masakan mereka mampu dibawak untuk mendekati Yang Esa. Untuk Laknatullah2 puler - Jangan anggap mereka2 ini tidak mandi atau sekurang2nya membersihkan diri sekadar pada pakaian yang dipakai. Mungkin mereka tidak seopen-minded kamu berparti liar bersentuhan lelaki perempuan tanpa ada rasa Haram, namun mereka juga mampu membuatkan kamu ketawa dan mesra orangnya kalo kamu mampu menurunkan pagar yang dibina selame ini... Nasihat I tak berat sebelah kan?

2) Saye benci perempuan yang tidak tahu menghias diri dan menggunakan nama Islam sebagai defence mechanism. Kononnye buter fesyen dunie takpe, bute akhirat jangan. Tolonglah. Kamu seorang wanita, jagalah keindahan kamu itu. Ni tak, ade sesetengah tu yang pakai baju t-shirt gelebeh besar macam mak-mak mengandung gie kelas, Jaya Jusco dan seantero dunia. FYI, baju itu sesuai untuk beriadah/aktiviti2 ko-Q dan TIDUR sahaja. Tolong jangan berpakaian seperti kanak-kanak bawah 10 tahun! Fesyen pon biar seimbang dunia-akhirat. kenape, xde ke baju kurung- baju kurung atau maxy-maxy yang lawa-lawa tapi sopan? Ni tak, serabai je.

Bukannyer nak suro lawa2 macam nak raye, dan paling penting bukan untuk riak. Tapi sedap mate memandang, up-to-date dan tak nampak selekeh, itu dah okay~

Sedarlah cara anda itu sedikit sebanyak mencemarkan nama Islam. Islam ada profesioanlismnya, ada adabnya, Islam itu sederhana, bukan papa-kedana dan yang paling penting Islam itu indah. Kamu pun kenalah jadi indah, jangan pulak jangan jadik sakai!

Untuk rujukan, kalo tak paham! Kedai-kedai baju muslim di internet dan kedai rujukan dengan pakaian menarik.

3) Aku ade bace satu blog (rujuk sini) berkenaan mat-mat foreigner yang suke jalan tengah-tengah jalan. Betul points die, tapi aku nak bagi bahase Inggeris, mane tau kalau2 depa terbaca ka, baghu sedaq siket! Dan post ni ditujukan khas buat umat-umat UTP.

I hate stupid foreigners who love to walk in the middle of the road. I can understand the fact that some of them live in a place where the only transportations they have are cow-carts, camels, donkeys, etc that they do not know the ethics of being a pedestrian but for some foreign students who came from oil-producing countries, I know you have seen cars even before you came here so don't act dumb. Do not make the road like it belongs to your fathers! It's NOT just about SAFETY, it's about ETHICS!!


The ones that I hate the most is the super-black guys (I'm not being racist, I'm dark too) who like to do it in the middle of the night! WE do not GLOW IN THE DARK!!! If you hate your life so much, go drown yourself in the sewer in front of the (no-more) gas station. You'll do us a very big favor~

Weird, huh? Female foreign students never do this...

4) MALE foreign student from ASIA do not have balls! Yes, they are polite but seriously they are arrogant at the same time. They will never say 'hi' to you no matter what happen unless you say 'hi' to them first, even if you know he knows you are almost in every class he's in! It's okay if we are the first to greet you for the first three times but more than that, cut your dick and hard-boil them! Don't eat them, they are worthless to you. Go feed the cats... Please, we won't eat you, we are no better than you guys, we're Asians too! Luckily female foreign students and male Indonesians aren't, that's why we like them better~

5) Pengurusan tong sampah - Kucing suker main sampah. Tong sampah kene amek. Kenape tak tangkap je kucing-kucing nih gie buang?! Walaupon aku penchenta kucing, aku bersikap rasional.
  • Tong sampah tu takdenyer nak beranak-pinak bercucu-piut.
  • Tong sampah tak kencing atau memerut!
  • Tong sampah tak berjalan keliling UTP dan masuk bilik orang tanpa membasuh kaki
FYI, apabila binatang2 mula menjadik pest, ianya perlu dikontrol...

Takkan nak aku cakap orang-orang bertanggungjawab pemalas? Ye ke tak pemalas? Atau pemalas dan tak reti buat keje? Pedih ke? Sakit ke telinga? Maaf~ Tak betul tak kate...


6) Perempuan muslim yang menayang imej seksinya di Avatar GTalk atau Yahoo ( Rambut takpelah, kamu kan Muslim Hadhari? Tapi ini siap tunjuk lurah lagi!) dan yang paling tak tahan dengan ayat-ayat separa lucah.

No ellaboration, just a question - BODOHKAH KAMU?

7) Pakgad yang tidak tetap hati jugek menjengkelkan saye. kadang nak tengok kad metrik, kadang xmo! Aku selalu menunjuk jubo kat pakgad-pakgad nih (Tengah seluk poket belakang nak amek wallet tapi dah kene blah). At least aku dapat bagi action "Kiss My ass" pada mereka. Kalo nak tengok, tengok ALL THE TIME! Kalo taknak, JANGAN CHECK LANSUNG! Gheja jangan helai-belai~

Pakgad yang bachul juge tidak patut wujud di UTP. Jaguh kampung orang katekan. Malaysian yang terlupe name tag kene ceramah macam pakgad nie tengah prektik presentation FYP1 selama 20minit atau teringin nak jadik penceramah dalam Ceramah Hal Ehwal Perdana kat TV1, tapi kalo foreigners yang busok kambing pakai t-shirt (yang selayaknye dihadiahkan kepade mak cik cleaner untuk mengelap meja, singki, etc), selipar tandas dan berambut sebulan tak mandi pon die takkan tahan, walaupon foreigner tuh lalu belakang die je. Die seboleh mungkin buat-buat tak nampak walaupon kite dah nampak die nampak terlebeh dahulu sebelom die buat-buat tak nampak.

8) Foreigner yang busok kambing pakai t-shirt (yang selayaknye dihadiahkan kepade mak cik cleane untuk mengelap meja, singki, etc), selipar tandas dan berambut sebulan tak mandi dan ke blok akademik. FOREIGNERS who doesn't know the proper dressings when he/she is in the academic blocks. You have the brain (assumably), but we think you're a bit dumb for not understanding the basic guidelines once taught to you. Or you just plain stupid not to observe others? Do not emphasize how rubbish you are visually! Being a hoo-hah in your group like a tribe of primitive hunters already told us that, thank you~

9) V5 takder water cooler. Nape susah-susah pergi letak O2 water tuh? Kami tak mintak lebeyh2, just water cooler. Tolong buang O2 water tuh, kami tak perlukan. Ape, berdose ke minum water cooler?! FYI, penggunaan bekas-bekas plastik adalah toksik kepada penggunanya.

V5 punyer vending machine makan duit haram! Ya, semuanya! Ni kes aku dahaga ayaq tengah malam. Pakai kain pelikat pusing satu V5 nak beli ayaq tin tapi takdak. yang saket ati tu, setiap satunye menelan sekurang-kurangnya seposen duit aku. Baiki sekali, ok, pastuh rosak balik, palep***?!!! Repair biarlah betol2, kalo tau bende tu repair rosak balik, tukar jelah ngan baru slot duit tuh! sekupang ke, dua kupang ke, kalo aku haramkan kat Padang Mahsyar nanti siap sedialah ko nak larik bogel carik Mohd Izzuan Affendi bin Roslan. Kiter sesame main nyork2 yer?

Al-maklumlah, I dahaga, nak minum air... UTP kan taknak bekalkan water cooler kat V5?~

Lagi pon court2 baru dah nak siap, nanti ramai pelajar-pelajar yang kehausan. Ape langkah-langkah kamu, pihak bertanggungjawab?

Ahhh!!! Puas! Selesai sesi terapi minda I! Salah dan silap harap dimaafkan, moga kite same2 ingat-mengingati... Dan jangan luper diri time cuti~!

Salami Laseri~
!!!

-SabariahSalamiahHassan-

Ps- Harap jangan terase pulak penggunaan ayat pelik2, I'm using it only as a word, samer macam penggunaan sembahyang time solat. I bukan sembah nenek moyang, I sembahyang dalam konteks solat~ Saye bukan Dewan Bahasa Dan Pustaka.

21 comments:

incik neng said...

perghh seramlah entry kali neh. gugup.menggigil. takut nak komen
beredar

Asfa Asfera said...

Amat setuju dgn yg pertama..

yg Baik kdg2 tenggelam dlm bayangan 'malaikat' mereka. smp mereka lupa, syurga neraka itu di tangan Allah, bukan mereka yg menghakimi.

yg Kita Serupa kdg2 hanyut dlm 2 arus: baik & x baik... dan kdg2 tidak mahu ambil pusing akan realiti dunia.

yg Tidak Baik, terus lemas dlm gelora nafsu mereka & tipu daya Iblis.. dan kdg2 mereka jd buta menilai..

.. dan hakikatnya, itulah yg menjadikan kita manusia...


p/s: komen ini general tho...

valium said...

mesin air tin dekat blok saya ok je
blok saya adalah blok paling ujung
v5k
tapi blok pompuan
kalo nak masuk berhati-hati sket
ngahahaha

tapi orang kata air tin yang bergas membuatkan badan kita makin membelon

sekian

AlexAlabasta said...

En Neng, seram ke? Hehe... xdelah, saye memang laser sket, tapi dalam laser ade sayangnye...

Betol2 Wana! saye sangat setuju... Manusia tiada yang sempurna... Thanx 4 da nice points~

leyl - Huaaa... nape blok2 laki semua rosak?! Last2 NymQ pasrah ke cafe dgn muke kering pakai kein~ Buat2 tegar~ belon pon shape jugek, so im still in shape, theheee~

Ps General - Sy pon tidak perfek, mungkin 3/4 ke arah keduniaan... Tapi mencuba utk memperbaiki diri...

BukanMior said...

ala mok leks laa kite kan foreigner gak..next sem kite pi lect pkai boxer je...ok kot

charlz said...

Very fair opinions especially on no.1 and no.2 :) hmmm.. En. BukanMior tu sure Jalal~ :P hehehe

AlexAlabasta said...

Jalal - Aah... I pakai shorts Hawaii I, yg ade bunga raye tuh!

Uihsk, Jalal! Ko kantoi la ngan Charls... adekah ini jelas menunjukkan ko ade ciri2 foreigner?! Charlz, explain! Nway, thanx for the comments...

fullmark87 said...

Ini adalh kali pertama memberi komen di blog saudara. Sy akn cuba komen ntuk senarai 'leteran' saudara yg tidak sy persetujui:

1)Senarai no.5: pengurusan sampah - sesungguhnya kucing tidak bermain sampah. kucing hnya mencari mknn dan makcik2 cleaner pula hnya dpt membersihkn rumah ketika hari bekerja(sabtu & ahad cuti). tentang pengurusan kucing, setahu sy tiada di dlm peraturan universiti yg berkaitan tentang pengurusan kucing2 terbiar. harap betulkn jika sy terlepas pandang tentang peraturan pengurusan kucing terbiar. jd sy tertnya sipakah pihak yg bertanggungjawab itu? pada pendapat sy, penduduk rumah lah yg bertanggungjawab terhadap kemasukn kucing2 terbiar ini ke dalm rumah. Rumah ini adalh rumah yg disewakn kpd kita, jd jglah rumah ini bersama sebaiknya. tidak perlu menyalahkn mna2 pihak dlm hal ini termasuklah kucing2 yg tidak mempunyai akal ntuk berfikir tersebut. kita sbg manusia yg perlu berfikir dan mencari penyelesaian.

2) senarai no. 7. pakgad2 itu cuma tidak berlaku tegas sahaja. mereka mempercayai kita sbg pelajar di utp ini dan meneliti kad matrik pemandu sbg 'ckup syarat'. jika nk berlaku tegas, mereka perlu meneliti setiap satu kad matrik pelajar bg setiap pelajar di dlm kereta. maksud meneliti di sini bknlh hnya melihat dr luar tingkap, tetapi harus mengambil kad matrik dan meneliti supaya kad itu buknlah palsu dan memang kepunyaan pemilik kad tersebut yg berada dlm kereta. jika ini yg brlaku, pastilah terjadi pula 'posting' di blog ini mengatakn pakgad utp skema. bg sy, hal ini tidak perlu dibesarkn.

tentang pakgad bachul, sy bersetuju dgn situasi dan komen saudara. perkara tersebut tidak sepatutnya berlaku kerana menjatuhkn imej dan kredibiliti pakgad sbg penguatkuasa dlm utp.

3) senarai 9. berkenaan water cooler, sy di sini turut berharap agar dpt diwujudkn water cooler di v5.

di sini sy ingin berkongsi sedikit pengalaman psl vending machine. situasi sy lebih kurang sma dgn saudara, yg berbeza adalh sy kehilngan rm1.30 ntuk setiap kejadian yg berlaku terhadap sy dan ianya berlaku lebih dr 3 kali sepanjang di utp. dan ia sgt mengecewakn bila pernah terjadi rm1.30 itu adalh duit syiling terakhir dan sy teramat dahaga..perisitwa tersebut mnyebabkn sy tidur dlm keadaan dahaga. -sekadar berkongsi-

sy rasa, setakat ini sjlah komen sy. harap betulkn dan maafkn jika terdpt slh silap sy di dlm komen sy.

Achan Sinclair said...

KO suruh aku komen ek? AKu bagi komen berbentu esei.

1) Gua tak heran apa lu nak jadi. Tapi kawan2 gua kebanyakkan dari golongan 3,3,3,2,2,1. Begitulah quotanya. Namun walau dimana golongan kita, siapalah kita nak mengata org lain?

Sapa ckp lu konfem ahli syurga?? sampai berani lu ckp org lain kafir??


Lu siapa pulak nak ckp org lain buta fesyen?? Ada magazine CLEO datang interview lu sbb fesyen lu yang uptodate~~

2) No comment..hehehe...lupaham sndr NyMQ


3) Sebenarnya mereka hanya nak lebih menonjol diwaktu malam.

4) Sonio??hahaha

5)Rampas tong sampah..inilah namanya think out of the box...

6)Perempuan-perempuan yang gemar meletakkan gambar yang tak senonoh. Sila add ym aku..Pastikan kualiti anda tak lari jauh dengan Maya Karin.

7) Ok lah..sekurang-kurangnya kita sentiasa sedar ada bahaya di post gad..hehe

AlexAlabasta said...

Pali:-

Thanx Pali! wah, Im honored to have u commenting on these issues!

Owh, pasal kucing tu saye tak kate salah makcik atau kucing, yg saye katekn penyelesaian pihak pengurusan itu bkn yg terbaik. Kita ada pest control, mcm cara mereka mnghandle tikus, nyamuk, etc. Ada juga servis menangkap kucing/anjing liar. Upahlah.

Untuk kesenangan sekarang dan masa depan. satu kucing beranak 6 dan bukan sekali mereka ber'ehem', hehe... dan kerana akal mereka itulah mereka membaja di merata2 tempat. Hancing bau depan blok V5E sekarang~

Atau mungkin penyediaan tong sampah kecil tertutup adalah alternatif ketiga?

Hal pakgad itu kerana mereka tidak konsisten. Consistency is one of the attribues of quality. Harap lebih berkualiti macam pakgad UiTM, hehe... Tapi betullah, pakgad UTP lagi percayakan students, saya suka itu! Plus, semester ni lansung tiada kedengaran kecurian motor, kan? Tahniah buat mereka!

Again, thanx Pali. Tak sangke ujung2 sem sudi gak ko komen kat blog NymQ, terharu che'~!

Achan:-

Haha, hang mmg klakar! Post second tuh saje nk mnghujah mmbantu hang sket2...Hehe...

Ps - Aku sayang Sonio~!!!

fullmark87 said...

Itulah yg sy katakn, tiada peraturan tentang kucing2 terbiar. sbb itu mereka tidak berasa bertanggungjawab. kita yg mempunyai penyelesaian inilah perlu menggunakn kuasa kita sbg penduduk ntuk membuat aduan kepada pihak pengurusan sekaligus memberi mereka satu tanggungjawab baru untuk menguruskn mslh yg diadu.

tentang pakgad. lain manusia, lain cara. ada yg tegas, ada yg tidak dan sememangnya diketahui umum pakgad disini mmg tidak konsisten dan inilah kelemahan institusi pakgad di sini nih. tp diorg nih konsisten jer nk saman local student yg x bwk kad matrik n pkai round neck. (-_-")

filz said...

Err..apa nak komen ye?

1) aku pun bukan sempurna.

2)Izzuan, aku pny dressing ok tak? huhuhuhuhuhu

3)kalau aku nampak mamat² tu jln tengah jalan ala ala lenggang kangkung..mmg rasa nk cium je bontot diorg tu dengan Najah (kete aku)

4)sonio baik pe. haha. dia pernah blanje aku (dan kawan²) mkn steak :P

5)aku jenis yg suka kasi kucheng makan time aku tengah makan. hua~

6) ini memang tak setuju

7) lain kali kan, kaw tegur je pak gad tu terus terang.. aku kalau tengah hot, mmg laser je..dengan org lebih tua pun aku melaser.. (sungguh kurang ajarnyer aku ni!huhu)

8)err..yang ni memang SANGAT² setuju. rambut tu macam sarang tebuan..skali lalu sebelah bau macam siot je. hua~ nak pengsan aku!

9) aku pun tak halal kan duit aku yang kena telan kt vending machine V3B tu. siottttttttt

err..aku macam takde selera je nak minum water cooler tu..tgk penapis dia macam hijau berlumut²..pastu dia tapis skali tu je source yg dia amik dari air paip tu..err~

p/s saya DBP. dan saya peka dengan penggunaan perkataan sembahyang itu! btw, surau pun patut jadi musolla..

Bajet said...

Last sem ada seekor kucing tu memang pengunjung tetap rumah aku. Kucing tu memang comel dan baik. Kucing tu pandai melepas kat tandas. Tapi kat tepi lubang jamban la.

Pasal vending machine tu aku memang tak puas hati. Masa aku pakai je rosak. Masalahnya bila masa nak pilih air tu baru tau mesin tu rosak. Apa cer.

AlexAlabasta said...

Pali - Setuju2~ Ni nak kene pergi marah Mior nih!

Filz, thanx for the comments. U dress decently, fyi~ Dont worry~ Hehe~

Bajet - Huhu... Kucing terlatih~

Drum Kit said...

aku nak komen satu bende je
isu pak gad
aku rasa pak gad kat utp adalah yang paling laha*** sekali pernah aku jumpa
rata2x yg duk area2x depan tu buat kerja tak betol dan mulut sumer cam l****u
takde etika atau sopan santun
pak gad kat Petronas Research (tmpt aku intern) adalah rata2x bagus. sebab derang ade kursus sebelom menjadi pak gad, and tatasusila adalah satu main course dalam kursus tu.
so pak gad utp mmg tak tepelajar.
sekian

BukanMior said...

kite yg TERPELAJAR ni pun kadang2 same je laha*** perangai nyer..

pak guard yg konon TAK TERPELAJAR tu mmg patut laa...dah xterpelajar~

**tingkatkan kontroversi kurangkan motivasi =)

AlexAlabasta said...

Hahaha... epa kena buat orientasi la kalo gitu, Drummy~

Mior, saya tiada komen pasal itu, huhu...

**tingkatkan kontroversi kurangkan motivasi** Yeah!

ejat said...

no 1 tu mmg agak jelas la.haha.ko tulis ape yg aku rse la.power tol ko.haha

yg no 6 tu,aku nak dorg tu add gtalk aku.mcm achan la,cume achan letak had dia maya karin,aku kasik gita gutawa jek.wakakaka

lastly aku rse ko ptt jadik presiden mpp la.ko bleh gulingkan kerajaan skg,ko bejanji la 16 disember ke nk tubuhkan kerajaan nymq.wakakaka

p/s:fes taim komen kat cni wpon slalu bace.nice blog bero

Ismi Huda said...

nak komen jg w'pun esok paper.

Utk no 1 : Benda ni jadi disebabkan barrier yg masing2 setiap puak letakkan. Kadang2 mereka sendiri tak perasan. Tapi jangan 'generalize' kan (term2 ADBS)yg gitu semua RM.Sian ke RM. Ape2 pun,kite semua kn buang barrier tu even org yg nk bawak dakwah ke, atau puak2 yg lain.

No 2 : Actually tu dikira fesyen masa sekarang ni. Banyak design2 menarik yg dijual kat online business cuma sometimes ada org tersilap beli size, tu yg nampak menggelebeh. Tapi xdela sampai pakai ke kelas, sbb baju tu x formal. Lebih sesuai ke riadah dan aktiviti yg relax2.

All da best ADBS!

AlexAlabasta said...

1) Haha, Ejat! Aku jadik presiden MPP pakai ade yang grad tak jadik manusia dah UTP nih~

Kang kalo aku bagi GTalk kang, ko tau la sape yang aku tujukan, haha... =)

Thanx a lot ko sudi komen!

2) Kak Uda, sampaikan sori saye ye kalo RM terase? Mine walopon bunyi detailed sgt tp sebenarnye untuk pemahaman broad, xde la spesifik ke RM semata-mata. RM pon ramai yg baik2~ Hehe... Smae macam saye panggil pihak satu lagi tu Laknatullah. bukannye nak kate diorg camtuh (saye pon dua kali lima)

Oh, maksud sy yg pakaian yg teruk tu bukan fesyen sekarang tapi T-shirt round neck yang tahap besar die ala2 baju kelawar tuh...dan baju t-shirt komiti ape2 event...Hehe... Its ok kalo dipakai beriadah ke Ko-Q ke, tapi kalo dah sampai ke Jusco (kes2 sebenar), nampak macam rombongan tingkatan 2 sempena cuti sekolah pon ade, haha!

Thanx to u too for sudi commenting in this post~

Nway, Gudluck juge ADBS. Moga2 kite dapat cemerlang~! Ganbatte!!!

BukanMior said...

baju org lain menggelebeh ko komen byk yee nyamok...

itu part perut ko gelebeh dak RM leks je muahaha..

aku laa org 1st mengucapkan tah-niah keatas kejayaan sume dlm ADS
kejayaan bg mereka yg beriman heheh

**jap lg aku balik keratong..b4 gerak balik aku singgah bilik ko nak tarik gelebeh2 =p