Wednesday, August 27, 2008

ANALISIS PONDOK PAKGAD

Gambar kenangan ini diambil ketika En A yang budiman sebok bercanda mesra di tingkat 44 KLCC suatu ketika dahulu~


NymQ - Assalamualaikum semua. Ape khabar anda semua hari ini? Terima kasih kerana sudi bersama saya dalam rancangan "Analisis Dialog Kota Raya", hari ini kita akan membicarakan tentang suati dialog khas yang dikirimkan oleh En Nazrin Alili daripada Tronoh, Perak... dan bersama saye pada hari ini adalah Cik Sabariah Salamiah Hassan untuk mengulas dengan lebih lanjut dialogue2 yang dikirimkan. Apekaba Cik Sabariah?

SSH - Oh kabar baek. Terime kaseh~

NymQ - Baiklah cik Sabariah, mari kite lihat petikan dialog yang dikirimkan oleh En Nazrin, dan saye harap cik Sabariah dapat ulaskan mengikut analisa cik Sabariah.


Lokasi : Pondok pakgad depan
Masa : Malam, selepas dinner di KD
Watak2 pipih yang terlibat tanpa dialog : Nazrin, Big Ben, Jenny From The Block, Razak dan En A (Nama sebenar dirahsiekan)
Situasi : Lupa membawa kad metrik. Meminjam kad metrik rumet yang telah pudar secar a impromptu.

Pakgad : metrik kad sape ni?
En A : metrik kad saye la..sape lg..ingat saye tipu ke?
Pakgad : ape no metrik kamu?
En A : 7892..7893..eh..7892
Pakgad : pasti ke?kamu ckp betul²
En A : ye²..ni metrik kad rumet saye..die tido..xkua mkn..
Pakgad : pakcik dah tue..malu la kt pakcik..tipu pakcik lak..rumet kamu mane?
En A : xtau lak saye nape die bg kad metrik kt saye..slalu nek moto..gune kad moto je..xgune kat metrik..
Pakgad : pakcik saman baru kamu tau..jangan main²..pakcik bekas askar..

Bahagian 1:-
"Pakgad : metrik kad sape ni? En A : metrik kad saye la..sape lg..ingat saye tipu ke?"

SSH - Okey, pertamenye kalau kite tengok di sini penggunaan ayat "ingat saye tipu ke?" adalah provokasi terbaik untuk menempah maut daripada pak gad yang sebaik2 umat janganlah dicocok sarang tebuannya.

Bahagian 2:-

"PAkgad : ape no metrik kamu? En A : 7892..7893..eh..7892"

SSH - So, atas dasar kepandaian yang dimiliki oleh En A ini, maka dengan slumber badaknye pakgad akan bertanyekan kad nombor kad metrik (Hakikat ini bagaikan chemical reaction, a stupid provocation comes stupid consequence). Pastikan, sebaik-baik mungkin ya, PASTIKAN! Pastikan jangan diberikan nombor metrik yang direka ataupun nombor metrik sendiri apabila di kad metrik impromptu tertulis nombor yang jelas. Ini, ini...bodoh!!! (Ikut cara sebutan Paklah dalam perhimpunan Umno)


Bahagian 3:-
"Pakgad : pasti ke?kamu ckp betul² En A : ye²..ni metrik kad rumet saye..die tido..xkua mkn.."

SSH - EKKK!!! Lihat betape bijaknye lelaki ini. Dah terhantuk baru nak mengadah... Dan satu lagi, rumetnye seblah je dalam keter...

Bahagian 4:-

"Pakgad : pakcik dah tue..malu la kt pakcik..tipu pakcik lak..rumet kamu mane? En A : xtau lak saye nape die bg kad metrik kt saye..slalu nek moto..gune kad moto je..xgune kat metrik.."

SSH - Saye cuber untuk memahami petikan ayat ini kerana jikalau diikutkan konteks perbualan. Pertamenye, kenape En A tidak tahu motif penggunaan kad metrik untuk keluar daripada UTP? Kedua, kenapa kesalahan itu dijatuhkan ke atas rumetnye padahal kad metrik adalah darah daging pelajar mana2 universiti seluruh Mesia dan terakhir sekali, apekah motif dilibatkan keluar universiti dengan motor padahal babak yang tengah berlansung ini adalah sepenuhny aberkaitan kenderaan pacuan empat roda, bukannya dua?

Bahagian 4:-

"Pakgad : pakcik saman baru kamu tau..jangan main²..pakcik bekas askar.."

SSH - Pakcik memang macholah pakcik, I likkke!!!
Kesimpulannya, En A memang dilahirkan untuk menempah maut dengan pakgad2 askar... Teringat zaman silam ye, En A? Hehe, kembali kepade En NymQ.

NymQ - Timekasih cik Sabariah. Baiklah tuan-tuan dan puan-puan. Rancangan kita untuk minggu ini, semoga berjumpa di hari dan waktu yang sama dalam "Analisis Dialog Kota Raya"!
Sebelum kita berakhir, mari kita lihat petikan komen2 mangsa2 yang terlibat...


"Saye dah pesan jangan berbohong~!!!" kate rumet kesayangan En A

"Entahlah, semua berlaku dalam sekelip mate. Saye maseh terkesima sampai sekarang!" Big Ben

Cik Jenny hanya mampu menanges kekesalan...

"I taknak komen ape2 you~! I malu kamera~" Razak

9 comments:

Anonymous said...

ni la aksi paling keji!! penah gua jumpe..

::dato K::

mAtt cOoL said...

sejam setengah seblum kejadian,En A da seda die xbw kad metrik..tp Big Ben ajak nek kete lak..ditambah dengan hujan bak aji-no-moto yang mencurah,En A pn naik la kete tanpe menyedari consequence management yang akan die hadapi kelak..

malu la kt dak IS sekalian..sape la rumet En A ni..dah la tipu kate rumet tdo mlm tu..

AlexAlabasta said...

Dato K, hahaha~! Betol2~!

Mat Cool, saye faham perasaan anda...huhu...tabahlah~!

Anonymous said...

love ur posts :)

unique + interesting :D

keep it up~~

Anonymous said...

saya lapa~ -__-'

ainsuffian said...

syabas SSH~~
ulasan yg menarek..
i like~~~ hoh0h~~
^___^

Anonymous said...

ni kad metrik sape ni?
7603..anyone?

AlexAlabasta said...

Thanx anonymous 1

Bonet, lapa kalu datang sini. Ade megi, air teh, keropok, etc...Tapi skang datangla malam2, huhu~

Ain, SSH kate "Thank you very much~!"

anonymous 3, saye kenal orang itu!

Anonymous said...

klu pk cik pakgad bekas askar tu saman,En A defendan petame,Big ben ke2, kerajaan Malaysie ke3..
sume ni keje trkutuk..ak menentag sekeras2nye..ni elok letop pakai periuk api je..

::dato K::