Sunday, December 6, 2009

Jom Heboh yang macam tempat pembuangan sampah

Hai you allz~!!! Lame nok I tak masuk sini? Sorry ye?

Anyway...

Baru balik dari Jom Heboh kat BJ tadi (Bukan bende tuh! Bukit Jambul lah~! Otak kuning betol~!)

Meriah, memang meriah. Membeli pon banyak jugak kudapan-kudapan untuk buat koleksi kat rumah. Tapi yang buat I terlintas nak menulis nih sebab Jom Heboh ni dah macam pesta sampah!

Sampaikan hilang mood I nak ambik gambar, oh-key? Kotor ya amat, I terase malu sangat, rakyat Malaysia dengan negara yang maju dan membangun pesat, kurang sikap bertamadun. Serius I tak tipu, you allz boleh konfius "Eh, ni Bukit Jambul ke kawasan pembuangan sampah?" Kalo sampah tu tinggi sikit, nak buang anak pon boleh yew knowez?!

I nak nasihatkanlah dekat semua orang yang terbace pon nih. Tolonglah, tolonglah, tolonglah jadik manusia yang bertamadun sikit. tamadun maksudnye secare total, termasuk fizikal, mental, adab, fikiran, prinsip, perangai, sikap, etc... Bukan kemajuan pembinaan ke, teknologi ke je tau? Kalau care pikir pandai, tapi sikap macam orang hutan, tu tak bertamadun jugak namenye. Jadi buang sampah pade tempatnye, ye? Bukan di tepi kaki je. Pernah nampak bentuk tong sampah macam mane? Meyh I tunjukkan kalau tak penah tengok.


Untuk TV3 pulak, dah buat program meriah-meriah camni, tak boleh ke tubuhkan department kebersihan ke, upah pembersih bertugas ke. Untung juta-juta, apelah sangat peruntukkan sikit budget tu untuk jage persekitaran? Tak pon susah-susah, buat je kempen kebersihan sekali time Jom Heboh tu. Tanggungjawab memang kat semua orang, tapi kamu dah organize, tangungjawab kamu lagi besar ye? Kalau mat salleh ke datang tengok betape kotornye Bukit Jambul malam tu, malu oiii kalau die post dalam blog die cakap betape pengotornye masyarakat kite~!!! Nasib baik I Malaysian, kalau I Indonesian, boleh jadik point nak ngutuk Malaysia lagi~

Sekali lagi I merayu, tolonglah jaga kebersihan. Sampah tu tak berat pon, pegang kejap je then cariklah tong sampah. Kalau paket biskut ke, tisu ke, simpan dalam poket ke, beg tanagn ke dulu. Persekitaran tu bukan MAK BAPAK KO YANG PUNYE ko nak cemarkan sesuke hati. Tolonglah. Tolonglah~ Tolonglah~!!!

Baiklah, itewz sajoez ye? Sori terbeleter~

Salam Salamiah,

-SabariahSalamiahHassan-

3 comments:

Jehan Manies said...

haih..aku penah g jom heboh sekali je. oh nyesal gila..bapak gila ramai..smph mmg bersepah2 sana sini..stakat jack n jill 5 bungkus 10 hengget jela yg best..murah..yg lain mmg hancus..xphm nape org bley smgt nak pergi byk2 kali..

anzec said...

ish3... u ni kepoh betul tau... terganggu i nk tdo!
mmgla tmpt cmtu kotor nyahhh...u ni kalo ye pon.tgkla kat tv jer..jgnla pegi lagi. i pon serik tau nyah.. busuk~ sesak~ sampah msyrakat pon ramai mmbuat smpah kat situ. bnci i~

-ahak ahak ahak-

AlexAlabasta said...

Betol la, Jehan. Takde mende pon sangat, bising je lebey, huhu~

Baheklah En Anas. Anyway, whats ur plan skang, bro?