Friday, December 19, 2008

Tesco baru~


Uish, lame tak update perkembangan diri sendiri. Bukan ape, cuti ni macam takde sangat perkembangan, selain inci di pinggang. Takkanla nak tulis Sabtu lepas naik seinci, minggu ni naik seinci, ingat ape, blog ni blog belajar mengira?

Actuallynye, saye ni walopon anak jati Penang (Jelas pada rupa dan warna kulit yang selalu tan kat tepi pantai sampai jadik sotong hangit) tapi punyela sikit ilmu pengetahuan geografi berkenaan negeri sendiri. Hatta Pesta Pulau Pinang yang diadekan setiap tahun sepanjang saye idop pon saye baru tau semester nih.

Kong - "Tahun ni malaih ah nak pi Pesta Pulau pinang?"

NymQ - "Pesta Pulau Pinang? Macam menarik! Aper tu? Kat mane?"

Kong - "Kata la hang tak tau~ Memang layak dibunuh sebab murtad negeri!"

Ya, memang saye tak tau. Maap, oghang Penang!

Tapi bukan isu Pesta Pulau Pinang, saye nak cakap pasal Tesco yang baru bukak kat Seberang Perai nun. Konon da biggest Tesco in Malaysia. Cuti ni pertama kalilah saye melangkah ke sane. Gedabak besarnye juge, macam Achan yang dikumpulkan sejuta orang, dimampat-mampatkan menjadi bangunan. Boleh perumpamaan ini? Senang kate die punye entrance pon terase macam kat airportlah!

Sedikit tidak suker dengan escalator die. Disebabkan besar, maka jarak die nak gerak tu sangatla lembab. Sempat saye dengar Disturbia sampai habes sambil melayan tangan-tangan adik-adik saye menuding jari menunjuk-nunjuk ke arah kedai-kedai kosmetik, pakaian dan segala mak nenek dalam pemandangan sebelum escalator selamat tiba di tingkat atas.

Gadis Mop Lantai

Lame la jugak kami di sane, dekat-dekat dua jam. Habit saye kot, suke membuat lawatan muhibbah ke setiap lane yang ade di mane-mane pasaraya. Tanye Dato' Kay, die paham. Hehe... Jumpe dengan Achik, neighbor lame kat Pangsapuri... Erm... Alamak, lupe la name pangsapuri lame saye! Told ya, lemah betul saye bab-bab geografi nih! Die kerja kat sini skang nih. Dah besar panjang orangnye~

Mem Besar pon ambek kesempatan nak mintak kerja untuk Naddy aka Gloria, mane tau leh kerja kat Tesco. Die baru abes SPM~

Seronok datang time lengang... Besar kan? Ni baru separuh!

Lepas bayar, ape lagi, makan la! Foodcourt die best, banyak pilihan. Rambang mate sekejap. Memule rase macam nak makan berjuta-juta makanan, tapi dipikir-pikirkan keliatan berat badan untuk turun macam dodol liat masak seminggu, saye hanya membeli satu je juadah.

Kami carik lokasi yang strategik jauh dari hiruk-pikuk manusia untuk membuat port mengumpat sambil mengunyah~

Ini feveret saye... Dan Gloria yang suker menyebok!

Gloria The Hippo dan Mem Besar tengah membaham...

Ha... Satu lagi. Korang penah tengok tak budak-budak yang suker mengumpul vacuum cleaner dalam Ellen Degeneres Show? Ade sorang budak laki nih minat giler kumpul vakum, padahal umor baru lapan tahun tolak tambah. Tengok kat sini ye kalo nak tau?

Ni lain lak kesnye. Minat mop. Mop lantai. Ye, yang gune nak besrihkan lantai tu. Kalau saye sempat rakam betape bercahayanye muke kanak-kanak Ribena nih dapat mop, saye dah publish kat sini. Tapi ni aksi-aksi kanak-kanak tersebut pas dapat mop. Tak lepas!!!

Hatta di Nagoya Textiles...

...mahupun dalam kereta, chentaku hanya pada mop!!!

Kesimpulan - Tesco nih memang best. Peratusan untuk Carrefour dan Pacific dan Giant dan seantero dengannye terjejas agak tinggi sebab Tesco nih terlokasi dengan strategik, besar dan banyak barang. Senang kate, ade harapanlah saye tak melawat market-market lain kalo nak carik barang runcit!

Sekian,
Ciao~!

-NymQ-

5 comments:

cik k♥dah said...

adush..!

nymq..x aci..mkn hot plate xajk..waaaaa...my pebret..!nk bnyk lade jeruk..huhu..

AlexAlabasta said...

Hehe, nk wat camne, tak ikut skali~

Wah, peminat lada jeruk nih! Pedas~! Pedas~!

cik k♥dah said...

pedas ke nymq?

best ah..!hihi..

livb said...

taktahu pasal pesta pulau pinang? make it two. aku pun sama dol. tak penang sangat laa.

p/s : tahu link ini dari rakan-mangsa-gosip ko.

AlexAlabasta said...

KDah, Hehe... pedas tuh yang best kan?

LivB, kita serupa... Ape2 je, asalkn kite sayang Penang. Long live Penang!