Thursday, November 20, 2008

Masalah lamaku terjawab~!

Matheilah ABAP1!!! (Sambil membaling laptop ke luar tingkap... dalam minda)

Nyaketkan hati je study 20++ slides yang ntah hape2 die tuleh, dah la guner PDF! Sebagai tanda protes, aku ngan jantan-jantanku, Kong dan Kay ke Salaam bagi mendamaikan hati bak sekeping hati dibawa berlari, jauh melalui jalan yang sepi Jalan kebenaran luas terbentang di depan matamu para pejuang... Ni lirik lagulah! Aku ngarot je nih! Yang korang bace gak kenape? Yes, kene~!

...
...
...
Nway~

Time aku makan roti canai dua dan roti telur satu (Pada pukul 2 pagi, tambah ukuran lilitan pinggang baek punyer~), aku perasan kuah dal die xde sambal. So seperti biasa, aku pon soh jantan second aku, Kong, panggel. Tapi die xmo lak kali nih!

"Ang blajaq panggey sendiri~!" katanya. Dan aku dalam dilema... Dilema yang aku hadapi semenjak daripada kecik lagi...

Kalo sape2 penah kuar ngan aku mesti perasan aku tak penah panggel pekerja-pekerja kedai secara verbal. seyes~


Ini kedai, banyak femes di Penang

Aku ade masalah memanggil pekerja-pekerja di kedai restoran India "Mamak". Pernah dulu aku panggel diorang "Bang! Bang!", kene bahan ngan geng-geng yang jubronnnzzz...

Semenjak itu, I will wait for them to see me so I can raise my hand to call them. Kalo diorang tak tengok, lantak akulah~

Dilema bertambah bile aku melihatkan aksi ini - Coursemateku berjumpe abang terchenta~

Sebab pada pandangan aku, kalo macam kite ade mangambil makcik2 bekerja sebagai orang gaji kat umah kite, kite tak bahasekan die sebagai "Orang gaji", ye dak?

Xde lak kite panggel die "Erm, orang gaji, orang gaji. Ambilkan I air kopi sechewen~" tapi kite akan panggel "Maksu/Nenek/Kak Bee/Makcik Senah/MakLang/MakLong, ambilkan Mimi orange juice segelas, shaken, not stirred~".

Nampak je baik, tenang, keibu-ibuan... Tapi try ko panggel Nek Semah ni "Orang gaji", merase ko tak makan sambal belacan sebulan!!!

Aku rasa konsep yang sama applied kat mana2 orang, tak kira tua, muda, laki, pompuan. Tambahan lagi, mengikut kata2 di bawah...


"Most Indian Muslims consider this term to be pejorative."

Dilema ni aku hadapi cukup lama, sebab orang kate Mamak ni perkataan ala2 kuli kalo digunerkan. Aku tak tau betol ke tak~

Tapi bile pergi kedai diorang, kalo panggel mamak diorang okay je. Nape takleh panggel mamak, why is it degoraty to them but at the same time they are willing to be called "Mamak? Takkan diorang tak kisah kot dipanggel kuli?!

BerDOSAkah aku seperti DOSA MIX ini kalo bersikap biadab memanggel seseorang tuh dengan (kononnya) bahasa kasar walaupon aku tak bermaksud itu?

Tensi punyer pasal, pas balik makan dok pikir2 lagi. So aku pon bukak Wikipedia. Ini yang aku dapat:-

"The word 'Mamak' is from the Tamil term for maternal uncle, or 'maa-ma'.

In the context of Singapore and Malaysia, children of all ethnic groups are taught to refer to adult neighbours, shopkeepers and even strangers as 'uncle' and 'auntie', as a form of respect for and deference towards elders.

This term is used even though the adult may not be a member of the child's family, clan or even ethnic group/'race'.

The origin of the term 'mamak stall' is likely from the practice of children addressing the shopkeeper as 'uncle', or 'mamak', in his native Tamil language, as a form of respect when interacting with him, and patronising his shop."

Ooo... Skang baru aku paham... Uncle ghopenye~ Mungkin sebab term tue digunekan tak kene tempat, die tue baru 20-an tapi dah panggel pakcik padahal beza umo tak la tegha mana pon~

So, aku membuat konklusi bahawa aku akan mengubah sikap untuk blaja memanggil pekerja-pekerja berkenaan bila diperlukan dengan penggunaan "Mamak" yang betul iaitu sebagai respek, bukan just panggilan kosong So skang dengan rasminya aku declare MASALAH AKU SELESAI!!!. Yeay~!!!


"Takpe you. You nak panggel I ape pon I tak kesah~ I rela youuu~!!!"
-Abdul Karim, pelajar jurusan Teknologi Maklumat-


Tanpa kedai mamak, sapelah rakyat Mesia. Sunyi je malam2. Banyak sejarah, kenangan dan pengalaman yang kite dapat sepanjang mengedai mamakkan diri setiap malam kelaparan. Nak2 ade yang beromantika kat sini dolu2~ Kedai mamaklah dulu mak ngan ayah aku dating makan mee rebus Pokok Ceri~ Peripentingnya kedai mamak telah mencorakkan suatu budaya yang susah nak dijumpa di mana2 negara lain seluruh dunia.

"The mamak stall has been etched permanently into Malaysian culture, much in part because of its ubiquitous nature. The mamak stall is very much a melting pot of cultures, a symbol of multiracial harmony. People of all races, religions and ages frequent mamak stalls to gossip or catch a late-night football game while enjoying a cup of hot teh tarik. No other eatery has quite as much cultural significance in Malaysia.
"

Akhir kate, majulah kedai mamak untuk negara~!!!

-NymQ yang kebingungan-

11 comments:

gabbana said...

hahahahaha... ='D u always succeed in making me laugh....!!! damn u...!!!

p/s: teringat dating kita dulu2 kt kalimah.. hehehe ;p

nisa' said...

ko ke yg panggil abg.. huhu.. nway kalo ane pe lak mksud die.. coz alwez dgr si gigi bsr tu pnggil ane2...

::Dato K:: said...

gua tetarik dgn 1 gamba yg mnunjukkn keakraban antare acap(bkn name sebenar)dan urine brother die(same mak lain bapak)..orag de kate, air dicincang tkkn putus..bagai isi dgn kuku..bagai aur dgn tebing.. semoge bahgie~

AlexAlabasta said...

Adam, walaweyh~! Kalimah! Rindu seyh~!!! You saje buat I teringat zaman2 kite minum sirap silang tangan eh? memories~

Nisa' - Ko jangan nak kutok aku lak! Walaopon aku xto asal usul perkataan tu, tapi aku tau maksudnye Adek/abang~... Yang mane satu ek?

Kay - Wakaka! Betol2~ nway, semoga bahagie juge buat kamu utk dua paper lagi!

mega_kong said...

Mmg benar kata dato' itu...air dicincang tidak akan putus. Aku sebagai photographer gmbr tersebut terasa begitu terharu di saat aku merakamkan aksi tersebut dan mengabdikannya. Terpancar sinar kasih sayang antara dua beradik yg mungkin berbeza dari segi luaran..tetapi sama dr segi pemikiran dan ke'pervert'an.
And nymQ~next time we go to a mamak stall..you gonna do all the "mamak" calling. That's an order.
And that's the bottom line ~~~ cause KONG said so!!!!

incik neng said...

haha entry kali ini lebih sentol dari biase..you gogo girl...eh mamak

cem said...

ayat ko buat aku rase rindu kt kdi2 mamak..walaupun aku xpenah rs rindu kt mamak sblum ni..

budaya mamak di malaysia..tu yg wat malaysia special!!!

cane plak ngan kedai2 melayu? wat review sikit..(ade ke yg smpi thp mamak ni?) haha..

AlexAlabasta said...

Kong - Yes, my dear~ I will~

Neng - Mekasih! Weyh, aku bukan mamak la (walopon aku dah kaji selidik ade bau2 bacang)

Cem - Haha... Takpe bro, jap jelagi dah nak balik Mesia. Aku nak review kedai melayu, tapi tgh carik bahan...

Izzati said...

"ney,ney..tmbah dal~~".. <--ini btol

"mamak,mamak..tambah dal~~"..<--ini slh

charlz said...

Kalo ak, aku panggil diorg "aneh" je.. meaning "abang" :) kan senang~ kalo muda dari kite, ape lagi.. "thambi" ler! XD

AlexAlabasta said...

Baiklah, Tuk Guru Izzati dan Tuk Guru Charlz. Saya semakin memahami teknik2 memanggil mereka.

Jasamu dikenang. Hehe~


Bile nak prektik nih?